субота, 22. новембар 2014.

АКЦИЈА ТУРИЈА 22.11.2014.




          У склопу обележавања  Светског дана  борбе против шећерне болести, 14.11.2014. у Основној школи у Турији, 22.11.2014. одржана је заједничка акција  Друштва за борбу против шећерне болести општине Србобран и  Дома здравља „ Др Ђорђе Бастић“ Србобран. Акција је подржана од Савета  месне заједнице у Турији. Као гости у акцији је учествовала и једна екипа из Дома здравља  Темерин.
Акција је била отвореног типа за све узрасте, а посебна пажња је посвећена члановима свих спортских клубова у Турији. Свима је измерена ТТ, ТВ, БМИ, обим струка,     крвни притисак, шећер у крви, сатурација кисеоника у крви,  ЕКГ, а спортистима је урађена  и спирометрија. Свима је подељен едукативни материјал у вези шећерне болести,  препознавање знакова шећерне болести, здраве исхране и важности физичке активности.
Лекари су тумачили резултате анализа и давали савете. На акцији је извршена и презентација  здраве хране која се на срећу може набавити и у Србобрану. Апотека је приказала свој асортиман који се користи у току лечења шећерне болести. Сви присутни су могли да дегустирају дијететски чај а сви спортисти су добили по јабуку.
Укупно је било 166 посетилаца, 94 је анкетирано на ризик од дијабетеса типа 2, 89 посетилаца се изјаснило да су задовољни са акцијом и дали највишу оцену.
Ово је била пета по реду акција Друштва и уједно и највећа .
Друштво се захваљује менаџменту и радницима Дома здравља, Савету месне заједнице Турија, директору и запосленима у школи у Турији, екипи из Темерина и свим људима добре воље који су подржали ову акцију.
Посебна захвалност свим  средствима јавног информисања који су  пропратили ову акцију.
Друштво наставља са превентивно-едукативним акција и позива све заинтересоване да се укључе у рад нашег друштва.